•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Warmtepomp plaatsen;

 

Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.

 

 

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch, andere hebben er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Hybride systemen worden vaker toegepast bij bestaande woningen omdat dit veel eenvoudiger is aan te brengen. Let wel uw woning moet wel goed geïsoleerd zijn, minimaal een Rc waarde van 2,5 a 3 W/m2K en voorzien zijn van HR++ glas.

 

 

Bij een nieuw te bouwen woning is het interessant om te kiezen voor een warmtepomp die gebruik maakt van bodem of grondwater. Dit zijn echter wel flinke investeringen tot wel 25000,-- euro.

 

Zo werkt een warmtepomp

De werking van een warmtepomp wordt wel vergeleken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buitenshuis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de lucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

De warmte wordt in huis afgegeven door gewone radiatoren of door lagetemperatuur-radiatoren (dat zijn radiatoren die met een lagere temperatuur verwarmen), vloer- of wandverwarming.

 

Besparing energiekosten

De besparing op je gasverbruik is ongeveer 30% per jaar. Uitgaande van een gemiddelde woning met een gasverbruik van 1200 m3 per jaar voor verwarming bespaar je 360m3 gas. Verbruik je meer gas, dan is je besparing hoger. In de berekening is niet meegenomen dat je elektriciteitsverbruik toeneemt. Het is dus aan te raden om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen voor optimaal resultaat.

 

Besparing CO2

In een hybride systeem neemt de warmtepomp het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening, de combiketel springt maar af en toe bij. Je gaat dus voor een groot deel ‘van het gas af’. Je uitstoot van CO2 daalt flink, ook als je rekening houdt met de CO2 die het opwekken van grijze stroom met zich mee brengt. Heb je stroom van de zon of de wind, dan bespaar je natuurlijk nog meer op je CO2-uitstoot.