•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Energieneutraal wonen

 

Wat is een energieneutrale woning?

Energiebesparing in woningen en gebouwen staat volop in de belangstelling, logisch want de kosten worden steeds hoger en de fossiele brandstoffen zijn eindig. Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen vrijwel energieneutraal worden gebouwd. Iedereen kan energieneutraal wonen!

 

Een energieneutrale woning is een woning die over een jaar genomen evenveel energie duurzaam opwekt als de woning en de bewoners ervan verbruiken. Die energie wordt waar mogelijk in/op de woning of het perceel opgewekt. Een woning is dus niet energieneutraal als de bewoners ervan slechts duurzame energie inkopen bij het elektriciteitsbedrijf. Een energieneutrale woning wordt ook wel een e-neutraal woning of e-nul woning genoemd.

 

Hoe maak je een bestaande woning energieneutraal?

De meeste bestaande woningen zijn goed energieneutraal te maken. De investering die daarvoor nodig is afhankelijk van het woningtype, het bouwjaar en de huidige staat van de woning. Het stappenplan voor het e-neutraal maken van een woning wijkt niet af van het algemene stappenplan voor energiebesparing volgens het principe van de Trias Energetica. Het enige verschil is dat u nóg grondiger te werk gaat:

 

Principe Trias Energetica;

  1. Beperk de energievraag, voorkom verspilling.
  2. Gebruik duurzame energie.
  3. Indien nodig gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.

 

  1. Breng het verbruik in kaart en pas waar mogelijk de woonstijl, inrichting of huishoudelijke apparatuur aan. Immers, alles wat niet verbruikt wordt hoeft ook niet duurzaam opgewekt te worden.
  2. Isoleer de volledige schil van de woning (dak, vloer, gevels, en gevelopeningen). Doe dat met hoge isolatiewaardes en zoveel mogelijk luchtdicht. Aan een goed geïsoleerde woning hoeft slechts weinig energie toegevoegd te worden voor verwarming (of koeling).
  3. Kies voor duurzame installaties: cv-systeem met lage temperaturen, zonneboiler, zonnepanelen, wtw-ventilatie, warmtepomp, enzovoorts. Bij een e-neutraal woning wordt er op, onder of in het huis duurzame energie opgewekt. Voor elektriciteitsopwekking worden voldoende PV (Photo Voltaïsch) -panelen op het dak neergelegd om het eigen verbruik op te wekken. Dit bij voorkeur op zuid-geörienteerde daken. Als die er niet zijn, ook op alle andere dakvlakken.
    Om een woning te voorzien in duurzame warmte voor ruimteverwarming en warm tapwater zijn er meerdere opties; zonneboilers, warmtepompen, houtgestookte ketels of een combinatie van deze technieken. Een klein restverbruik aan gas is in veel gevallen onvermijdelijk. Overproductie van elektriciteit wordt dan gebruik om dit te compenseren.

Heeft u een energierekening van meer dan € 300,- in de maand? Achterstallig onderhoud en/of overwaarde in uw woning? Dan is het wellicht voor u (en uw buren) interessant om na te denken over een energie neutralere woning. Energie neutraler of zelfs ‘nul op de meter’, dit betekent dat uw woning jaarlijks net zoveel energie opwekt als dat u verbruikt. De energierekening valt dan feitelijk weg. De kosten die u eerst maakte aan uw energierekening wisselt u dus in voor de kosten van uw “groene” lening. En... u heeft er direct wooncomfort voor terug!

 

Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat u meer moet lenen dan de hoogte van uw energierekening. Maar ook dan is het interessant want u investeert in uw woning en gooit geen “energiegeld” meer weg. Kortom u krijgt er veel voor terug.

 

Als u hiertoe besluit, wordt uw woning -in overleg met u- door ons compleet gereno­veerd. Uiteraard regelen wij alles voor u. Wij renoveren, terwijl u gewoon in de woning woont. Na de ver­bou­wing heeft uw woning het niveau van een nieuwbouwwoning: qua comfort, materialen en uitstra­ling. Uw wo­ning is gemoderniseerd en ziet er weer als nieuw uit!

 

 

Voordelen na uitvoering energiebesparende maatregelen;

  • Niet of nauwelijks energielasten.
  • Verhoging wooncomfort, behagelijker en comfortabeler wonen.
  • Gezonder binnenklimaat.
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd.
  • Minder CO2 uitstoot voor een beter milieu.
  • Verbetering energielabel / Index.
  • In geval van verhuur woning, hogere huurinkomsten door betere Index, meer punten in geval WWS.

Uw woning energieneutraal maken: ook wat voor u?

Het is belangrijk de route naar een e-neutraal woning goed te plannen zodat u met ieder stapje dat u zet daadwerkelijk dichter bij het einddoel komt en geen investeringen doet die u later weer deels teniet doet.

Wij helpen u graag verder om uw doel te realiseren, we beginnen met het maken van een afspraak. We komen de huidige situatie van uw woning opnemen en verwerken de opgenomen informatie in een maatwerkadvies. Klik voor meer informatie over maatwerkadvies op "maatwerkadvies rapportage".