•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Glasvervanging

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Je woont comfortabeler en bespaart op je energieverbruik. Als je kozijnen aan vervanging toe zijn, zijn nieuwe kozijnen met triple glas de beste keuze. Wil je alleen het glas vervangen, dan is HR++ glas of triple glas in je bestaande kozijnen een goede keuze.

 

 

Isolatieglas, zoals HR++ en triple glas, zorgt ervoor dat warmte beter in huis blijft. Daardoor verbruik je minder gas, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en dus goed is voor het klimaat.

Om een idee te geven! De oppervlakte temperatuur aan de binnenzijde van traditioneel oud dubbelglas is ongeveer 13 graden en de oppervlakte temperatuur aan de binnenzijde van HR++ glas is ruim 17 graden. Dit verschil in temperatuur maakt dat het veel comfortabeler is, geen kou meer bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en minder stookkosten door beperking energieverlies en de verwarming slaat minder vaak aan.

 

Wat is HR-glas?

Hoog rendement glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). In de spouw zit droge lucht (bij HR en HR+ glas) of een edelgas, meestal argon (bij HR++ glas en triple glas). De lucht of edelgassen in de spouw isoleren; edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van HR-glas zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert (vandaar de aanduiding HR, hoog rendement). De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.

Er is ook ZHR++ dubbel of triple glas met een extra zonwerende coating aan de buitenzijde. Dat laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Buitenzonwering met HR++ glas heeft de voorkeur boven ZHR++ glas: dat is effectiever in de zomer en geeft meer profijt van de zon in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw.

 

  

 

HR en HR+: alleen als HR++ of triple niet kan

HR en HR+ zijn dunnere varianten (kleine spouw)  van HR-glas die beter isoleren dan gewone dubbele beglazing, maar minder goed dan HR++ glas. wij adviseren deze glassoorten alleen als HR++ glas niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als het kozijn van draaiende ramen (dus: ramen die open kunnen) te smal is om aan te passen of te zwaar wordt met HR++ dubbel of triple glas. Of in bestaande kozijnen van kunststof, aluminium of staal als deze nog niet aan vervanging toe zijn.

Dubbel glas herkennen: heb ik gewoon dubbel glas of HR-glas?

Zo check je of er HR-glas er in je ramen zit:

Houd een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in de ruit. Je ziet 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.

Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt. Komt u er niet uit dan kijken we graag met u mee. Wij maken namelijk gebruik van een coatingdetector, dan is direct duidelijk of het om HR glas gaat.

 

 

Vervangen enkelglas of “oud” isolatieglas voor HR++ glas of Triple heeft veel voordelen:

  • Veel minder koudeval bij de ramen, veel comfortabeler
  • Minder energiekosten, HR++ levert een winst op vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening.
  • Geen condens meer aan de binnenzijde van het glas
  • Minder geluidoverlast van buiten door betere geluidwering,

 

 

 

Zie filmpje milieucentraal vervangen glas https://www.youtube.com/watch?v=CgKTImNeP70

 

In deze tabel vind je een indicatie van de besparing op gas voor de woonkamer, per vierkante meter raam ten opzichte van enkel glas.

 

Soort vensterglas (U-waarde)

Gasbesparing* / m2 raam

Kostenbesparing* / m2 raam

triple glas (0,5 - 0,9) in nieuw kozijn**

30 m3

€ 19

triple glas (0,5 - 0,9) in bestaand kozijn**

25 m3

€ 16

HR++ glas (1,0 - 1,2)

23 m3

€ 15

HR+ (1,3 - 1,6)

21 m3

€ 13

HR (1,7 - 2,0)

16 m3

€ 10,50

Voorzetraam met coating (1,8)

16 m3

€ 10,50

Dubbel glas (2,7)

13 m3

€ 8,50

Voorzetraam zonder coating (2,7)

13 m3

€ 8,50

Enkel glas (5,8)

-

-

 

*Besparing per jaar. Geldig voor een woning met hr-combiketel, een gemiddelde binnentemperatuur in de woonkamer (over dag en nacht) van 18 graden, en bij een gasprijs van 66 eurocent per m3 (prijspeil 2016).

**Nieuw kozijn met U-waarde van maximaal 1,3, bestaand kozijn met U-waarde van 2,4.

 

 

 

 

Aandachtspunten HR++ en Triple glas

 

Zorg voor ventilatie

Vervang je enkel glas of dubbel glas door HR++ glas of Triple, zorg dan voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld met roosters boven de ruit of klepraampjes die je kunt openzetten. Zonder genoeg ventilatie kan vocht neerslaan op de (koudere) muur of het dak, wat vochtplekken en schimmels kan veroorzaken.

 

 

Kies voor ventilatieroosters met voldoende doorlaat en belangrijk voorzien van een ZR = zelfregulerende klep. Het rooster reguleert zelf de hoeveelheid verse lucht die middels winddruk de woning binnenkomt.  Dit is aanzienlijk prettiger / comfortabeler dan zonder klep, en voor de meerkosten hoeft u het niet te laten.  Heeft u vragen wij adviseren u graag bij de keuze.

 

Condens

's Nachts en 's ochtends kan er condens ontstaan op de buitenkant van het glas. Dat komt doordat triple glas en HR++ glas zo goed isoleert, dat de temperatuur van de buitenruit relatief laag is. De condens is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

 

Voorkom breken

HR-glas kan breken door grote temperatuurverschillen. Zulke thermische breuken vallen niet onder de garantie. Plak daarom geen folie op het glas, hang geen binnenzonwering vlak voor het glas en sproei geen koud water op een door de zon verhitte ruit. Zorg dat het glas niet lange tijd half in de zon, half in de schaduw komt (bijvoorbeeld doordat er een grote struik voor staat of doordat de buitenzonwering het glas half in de schaduw houdt).

 

Alternatieven voor  HR++ of Triple glas

Is triple glas of HR++ glas bij jou niet mogelijk? Er zijn enkele alternatieven waarmee je de isolatiewaarde van enkel glas kunt verbeteren: voorzetramen, raamfolie, monumentenglas. Deze leveren een besparing en comfort op die vergelijkbaar is met gewoon dubbel glas. wij raden deze vormen van isolatie alleen aan als HR++ glas echt niet mogelijk is voor jou. Wij advieseren u graag hierbij.