•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Kozijnvervanging

 

 

 

Zijn je kozijnen toe aan vervanging let dan vooral op twee dingen kies voor een lange levensduur en een goede isolatiewaarde. Wij adviseren u graag ten aanzien van de gewenste materiaalkeuze, type profiel vlak of verdiept kozijn, type glas, type hang en sluitwerk (inbraakwerend NEN5096), kleurmogelijkheden, kozijnaansluitingen etc. Kortom heel veel mogelijkheden die in een gezamenlijk gesprek besproken worden. Waarna u rustig een keuze kunt maken.

Uit onderzoek naar de hele levenscyclus van kozijnen blijkt dat de milieu-impact van houten, aluminium of kunststof kozijnen weinig van elkaar verschilt. Belangrijk is wel om te kiezen voor hoge kwaliteit zodat een lange levensduur gegarandeerd is. En binnen een materiaalsoort zijn bepaalde varianten milieuvriendelijker. Keurmerken helpen om hoge kwaliteit en milieuvriendelijkheid te herkennen. Wij leveren kozijnen onder deze keurmerken!

 

Keurmerken voor hout, kunststof,  aluminium en staal

KOMO-keur is een algemeen keurmerk dat hoge kwaliteit garandeert. bij kunststof kozijnen op het VKG-keurmerk, dat stelt hoge eisen op gebied van kwaliteit en recycling. En bij aluminium en stalen kozijnen kunt je letten op het VMRG-keurmerk, eveneens voor eisen aan kwaliteit en recycling. 

 

Warmteverlies kozijnen: kies lage U-waarde

Met goede isolatie verlies je minder warmte. Ook vermindert het risico op vochtneerslag in het kozijn. Er is verschil tussen kozijnen en deuren in de mate waarin ze warmte tegenhouden, te zien aan de U-waarde. Een lage U-waarde (voor kozijnen maximaal 2,4 en voor deuren maximaal 0,8) zorgt voor goede isolatie. Dat is het geval bij kunststof en houten kozijnen, bij aluminium en stalen kozijnen met thermische onderbreking en bij isolerende deuren met een kunststof hardschuimkern. Voor triple glas zijn kozijnen met extra lage U-waarde verkrijgbaar.

Bij aluminium kozijnen met een thermische onderbreking zit er een laag isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenkant van het kozijn. Daardoor kan minder warmte via het kozijn naar buiten ontsnappen.

 

Houten kozijn doorsnede   kunststof kozijn doorsnede  aluminium kozijn doorsnede

 

Goed plaatsen en onderhouden

Behalve de kwaliteit van de kozijnen is goede plaatsing en onderhoud belangrijk om de volledige levensduur te benutten, en bijvoorbeeld kieren en tocht te voorkomen.

Aluminium en kunststof kozijnen hoef je alleen schoon te houden, met een sopje bijvoorbeeld. Kozijnen die geschilderd zijn doorgaans houten kozijnen  moet je jaarlijks inspecteren en eventueel bijwerken. Eens per 5 jaar is een nieuwe verflaag nodig controleer jaarlijks de tochtprofielen en het hang- en sluitwerk op slijtage.

 

Vervangen kozijnen heeft veel voordelen:

  • Veel minder koudeval bij de ramen, veel comfortabeler,
  • Goede kierdichting rondom de kozijnen.
  • Besparing op energiekosten, kozijnen zijn warmte-isolerend,
  • Kunststof en aluminium onderhoudsarm,
  • Minder geluidoverlast van buiten door betere geluidwering,
  • Esthetisch veel mooier, waardevermeerdering voor de woning,
  • Inbraak werend door toepassing weerstandklasse 2 hang en sluitwerk,