•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Vloer en bodemisolatie

Vloerisolatie

 

Hoe kunt u optrekkend vocht,  koude voeten voorgoed de baas worden? Wat is de beste manier om uw woning te beschermen tegen kou uit de kruipruimte? Wilt u onnodig energieverbruik voorkomen en extra comfort?  Meer rendement halen uit uw vloerverwarming?

In al deze gevallen is vloer of bodem isolatie een comfortabele oplossing.  En nog snel ook in een dag uitgevoerd!  Informeer naar de subsidiemogelijkheden!

 

Het is goed voor uw portemonnee en het  milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op je energierekening en 600 kilogram CO2-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan je voeten, je huis is ook gelijkmatiger warm, je voelt minder tocht en je hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte.

 

 

 

We maken onderscheid tussen vloer en bodemisolatie. Simpel gezegd vloerisolatie komt onder tegen de vloer minimaal hoogte kruipruimte 35 a 40 cm en bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte indien de kruipruimte lager is dan 35a 40cm. Het is ook mogelijk een combinatie van beide toe te passen. We komen graag bij u langs om te kijken wat het beste bij uw woning en situatie past.

 

 

 

Op bovenstaande infrarood foto ziet u een kruipruimte onder een vloer met vloerverwarming. De onderkant van de vloer is 25ºC. De bodem van de kruipruimte wordt hierbij verwarmt tot 22,6ºC is. Al deze warmte verdwijnt dus naar de kruipruimte.

Indien de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt, dan kan met vloerisolatie het energieverbruik soms tot en met 40% worden verminderd !

 

De effectiefste manier om je vloer te isoleren, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is.

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert minder comfort op. Ook is de besparing lager (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Bodemisolatie is een optie als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is.

 

Ga je je vloer isoleren, doe het dan meteen goed. Zorg dat de vloer na isolatie een goede isolatiewaarde heeft (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5. Hetgeen qua isolatiewaarde overeenkomt met de vloer van een nieuwbouw-woning.  

 

We maken onderscheid in verschillende varianten van vloer en bodem isolatie te weten;

 • Purschuim vloerisolatie (gespoten) met Elastospray LWP
 • Pif vloerisolatie
 • Tonzon vloerisolatiesysteem
 • EPS parels of chips bodemisolatie

Elastospray LWP vloerisolatie;

 

 

Purschuim vloerisolatie  zorgt voor een vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de koude  kruipruimte. Zo kunnen kou en vocht vanuit de kruipruimte de woning niet meer binnendringen.

 Vloerisolatie met PUR heeft veel voordelen:

 • De isolatielaag is volledig luchtdicht en naadloos,
 • Hoge isolatiewaarde met beperkt kruipruimteverlies, door beperkte laagdikte,
 • De temperatuur van de vloer stijgt en zorgt voor meer wooncomfort,
 • Een gezonder woonklimaat het vocht trekt door de vloer de woning niet meer in,
 • Vloerisolatie met PUR zorgt voor een besparing van  circa 15% op de energiekosten.
 • Geschikt voor hout- en betonvloer.

Aanbrengen vloerisolatie met PUR

Bij het isoleren wordt de PURschuim in vloeibare vorm aan de onderzijde van de vloer aangebracht. u moet tijdens en kort na de werkzaamheden uw huis uit als de woning met PUR-schuim wordt geïsoleerd, zodat het materiaal kan uitharden en er geen schadelijke gassen vrijkomen.

Na aanbrengen zet het uit tot een goed isolerende laag met een hoge isolatiewaarde. Bij een laagdikte van ca. 90mm bereik je al een Rc van 3,5 W/m2K. Deze isolatielaag zorgt voor een perfecte thermische scheiding tussen kruipruimte en woonruimte.

 

 

 

 

Tonzon vloerisolatiesysteem;

 

 

 

Aanbrengen Tonzon vloerisolatiesysteem

Veel kruipruimtes zijn vochtig of vaak zelfs nat. Het TONZON-systeem werkt tweeledig: het stopt de voortdurende verdamping van vocht uit kruipruimtebodem en het isoleert de vloer. Optrekkende kou en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Doordat de vloer nu veel warmer is, is die droger: geen schimmel, minder huisstofmijten.

 

Vloerisolatie met de Thermoskussens

Passieve vloerverwarming

Het principe van de vloerisolatie met Thermoskussens is vergelijkbaar met de thermosfles die u allemaal wel kent: de kussens voorkomen dat er uitwisseling van warmte is tussen de onderkant van de vloer en de koude kruipruimte en funderingsmuren. De warmte blijft daar waar u het hebben wilt: in de kamer op de vloer. De temperatuurverdeling in de kamer wordt daardoor gelijkmatiger en op de vloer is het praktisch net zo warm als bij het plafond. In de nacht
-als de thermostaat lager staat- kan de vloer zelfs het warmste oppervlak in de kamer worden. Je kunt gerust spreken van een passieve vloerverwarming.

 

Vloerisolatie met Bodemfolie

Uw vloer isoleren met Bodemfolie voorkomt dat vocht uit de bodem in de kruipruimte komt. Ook houdt het een groot deel van de natuurlijke radon uit de bodem tegen. En tenslotte zorgt de Bodemfolie ook nog eens voor een schone, prettige werkvloer. In kruipruimtes die op het oog droog lijken, adviseren wij  ook Bodemfolie toe te passen.

Een niet-geïsoleerde vloer laat namelijk veel warmte door. Die warmte zorgt voor verdamping van vocht in de kruipruimte. Na de vloerisolatie houdt die warmtestroom echter op, waardoor de bodem na een aantal jaren toch nat kan worden.

 

 

Vloerisolatie met Tonzon heeft veel voordelen:

 • Hoge isolatiewaarde door thermosfles principe Rc van 3,8 W/m2K,
 • Het materiaal is nog te verwerken bij een kleine kruipruimte van ca. 35 tot 40 cm,
 • Een gezonder woonklimaat (het vocht trekt door de vloer de woning niet meer in),
 • De temperatuur van de vloer stijgt en zorgt voor meer wooncomfort, door de reflecterende werking ideaal in combinatie met  vloerverwarming
 • Het materiaal is niet irriterend of giftig.
 • Geschikt voor hout- en betonvloer. 

 

Bodemisolatie EPS Parels;

 

 

 

Aanbrengen bodemisolatie middels EPS parels

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert minder comfort op dan het isoleren van de vloer. Ook is de besparing lager (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Maar soms heb je weinig andere mogelijkheden bijvoorbeeld als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is. In dat geval is bodemisolatie een uitkomst. Het is vaak makkelijk en snel op een schone manier aan te brengen.

 

Bodemisolatie middels EPS Parels heeft veel voordelen:

 • Hoge isolatiewaarde mogelijk, laagdiktes tot 50cm realiseerbaar,
 • Het materiaal is toe te passen bij een kleine kruipruimte van ca. 35 cm,
 • Een gezonder woonklimaat (het vocht trekt door de vloer de woning niet meer in),
 • De temperatuur van de vloer stijgt en zorgt voor meer wooncomfort,
 • De bodem van de kruipruimte is niet meer vochtig,
 • Ook geschikt indien er een beperkte tijd water in de kruipruimte staat.  
 • Geschikt voor onder hout- en of  betonvloer.