•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

Rapportage energie index berekening

Energielabel woningen.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is een inschatting gebaseerd op gegevens van de woning bekend bij het Kadasteren en WoonOnderzoek 2006 en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

 

Waarom een energielabel ?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is wenselijk, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening en dus totaal minder maandlasten, meer wooncomfort, minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Dit zijn belangrijke aspecten voor potentiele kopers en mogelijke huurders. We gaan steeds meer kijken naar de gebruikslasten van een woning.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas (HR++), energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een verplicht document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

 

 

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Helaas is de praktijk dat z’n energielabel gebaseerd op de gegevens van het kadaster en resultaten WoonOnderzoek 2006 niet zoveel voorstelt. Veel te weinig zegt over de energiezuinigheid van de woning en voor het merendeel alleen gebruikt wordt als definitief label benodigd voor de verkoop of verhuur van de woning.

 

U heeft meerdere opties;

Ziet u het voorlopig energielabel als benodigd document i.v.m. verkoop of nieuwe verhuur wilt u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost circa tien euro. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro. Wilt u uw label definitief maken klik dan hier (doorlinken naar tab ERKEND DESKUNDIGE RVO / VOORLOPIG ENERGIELABEL WONINGEN)

Ziet u het voorlopig energielabel als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning dan bieden onderstaande opties u die kans.

Optie 1; Energie

Optie 2;

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Neem contact op en wij vertellen het u.