•• Benieuwd hoe energiezuinig uw huis is? Vraag een energiescan aan! ••

CV-ketel vervangen

 

Nu een nieuwe cv-ketel of nog even wachten?

 

Als je verwarmingsketel ongeveer 15 jaar of ouder is en hij doet het nog, kun je je afvragen: nu gaan vervangen of nog een jaartje wachten?

 

Vr-ketel of elektrische boiler: vervangen voordelig

 

Heb je nu een vr-ketel( =verbetert rendement) of een elektrische boiler? Dan is meteen vervangen zonder twijfel een energiezuinige én financieel voordelige keuze. Een moderne hr-(=hoog rendement)combiketel is veel zuiniger dan deze apparaten. Je bespaart dus meer geld als je je vr-ketel of boiler nú vervangt dan wanneer je het nog een jaar uitstelt.

 

 

 

Heb je al een hr-ketel: andere afweging

 

Als je nu al een hr-verwarmingsketel hebt, is de afweging anders. Een nieuwe, moderne hr-ketel is zuiniger en dus milieuvriendelijker dan de oude hr-ketel van een jaar of 15. Dat komt door een energiezuinige pomp voor het water van de cv-installatie, en door een nog iets beter verbrandingsrendement. Of vervangen ook financieel voordelig is, valt moeilijk te zeggen en zal per situatie verschillend zijn. Nu vervangen betekent wat meer afschrijvingskosten, maar ook wat minder energiekosten. Andere voordelen van een nieuwe hr-ketel: er is minder kans op storingen en dure reparaties, en er is minder vaak onderhoud nodig (eens in de 2 jaar).

 

Nieuwe CV ketel of Combiketel

 

Hebt u besloten uw cv ketel te vervangen voor een nieuwe cv-ketel of combi ketel en wilt u een energiezuinige keuze maken? Wij adviseren u graag bij de keuze voor een nieuwe.

 

Een goede keuze voor het milieu is een zuinige hr-combiketel met een slimme thermostaat. Als je die combineert met een zonneboiler of warmtepomp, ben je nog zuiniger en milieuvriendelijker bezig. Maar dit vraagt wel een extra investering.

Een hr-ketel is tegenwoordig de standaard als je op zoek gaat naar een nieuwe verwarmingsketel. Hr-ketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas. Op dit moment is de meest gangbare de HR107.

 

 

Heb je nog losse apparaten voor warm water en verwarming (bijvoorbeeld een boiler voor warm water en een verwarmingsketel)? Overweeg beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op je energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud. 

 

Een aantal praktisch tips bij de aanschaf van een nieuwe CV ketel

 

Warmwaterklasse CW

Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Kies als het kan voor een ketel met warmwaterklasse CW 3 of 4 (op het nieuwe energielabel staat klasse M), die zijn een stuk zuiniger dan zijn grote broers CW 5 of CW 6. De CW klasse geeft aan het aantal liters water wat wordt aangevoerd per minuut.

De capaciteit voor warm water werd altijd aangeven met CW-klasse (van Comfort Warm water), van 3 tot en met 6. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large).

Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. Ter vergelijking: een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7 liter per minuut. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kan je een bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: je verbruikt meer gas. Let wel heb je een oudere woning dan hebben je leidingen een diameter van 15mm. Nieuwe woningen hebben soms al 21 mm leidingen. In zo’n geval kun je ook meer water per minuut aanvoeren naar bijvoorbeeld je douchkop. Dus let op bij de aanschaf.

 

Liever geen overcapaciteit voor verwarming

Een combiketel die veel warm water kan leveren, heeft een grote verwarmingscapaciteit nodig, vaak groter dan nodig is om je huis te verwarmen. Zo’n overcapaciteit voor verwarming kan leiden tot extra gasverbruik, zeker als instellingen van de ketel, thermostaat en radiatoren niet optimaal zijn. Wij adviseren u over de capaciteit die u nodig hebt. Die hangt af van hoe groot uw woning is en hoe goed die is geïsoleerd.

 

Combiketel

Heb je nog 2 aparte toestellen voor warm water en verwarming? Vervang deze liever door een combiketel. Dat is voordeliger in aanschaf én energiezuiniger dan 2 losse toestellen.

 

Thermostaat

Denk meteen ook na over je thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt je om energiezuinig te verwarmen. 

 

De nieuwste ontwikkeling is de slimme thermostaat. Deze helpt je om de verwarming energiezuinig te gebruiken. Besparende functies zijn een aanwezigheidssensor, een regeling van de temperatuur per kamer en het op afstand bedienen van de thermostaat. Niet alle slimme thermostaten hebben alle functies. Hoeveel je bespaart hangt af van wat je gewend bent te doen. Als je nu al verwarmt zonder te verspillen, zul je niet veel extra besparen.

 

 

Een thermostaat stuurt de cv-ketel aan: wanneer moet die branden en wanneer is het genoeg? Moderne thermostaten kunnen ketels ook leren hoe hard ze moeten branden om binnen een redelijke tijd een bepaalde temperatuur te bereiken (modulerende thermostaat). Zo brandt de ketel zuiniger, want nog minder vaak op vol vermogen.

 

Combinatie met zonneboiler of warmtepomp

Overweeg om je nieuwe hr-ketel te combineren met een zonneboiler en/of warmtepomp. Daarmee wek je energie duurzaam op. Je kunt subsidie op de aanschaf krijgen, zie subsidie zonneboiler en subsidie warmtepomp.  Maar dit vraagt wel een extra investering.

Ketel goed afstellen

Wij stellen uw ketel op uw verzoek energiezuinig in. Een paar mogelijkheden: een lagere watertemperatuur voor de verwarming (lager is zuiniger), de eco- of comfortstand voor warm water en een zuinige instelling voor de pomp. Denk ook aan de pomp van eventueel aanwezige vloerverwarming. Check of de nieuwe ketel een energiezuinige A-label gelijkstroompomp heeft. om het water door de radiatoren of vloerverwarming te pompen.

 

 

De maximale temperatuur van het cv-water (de aanvoertemperatuur). 80 graden is standaard, maar zeker in een goed geïsoleerd huis met voldoende radiatoren kan 60 graden voldoende zijn.

De stand voor warm water. Je kunt een beetje water continu warm houden (comfortstand geheten), of er voor kiezen om dat niet te doen (eco-stand). De eco-stand bespaart zo’n 40 m3 gas per jaar. Je moet langer wachten op warm water. Afhankelijk van het type ketel kan het enkele tot 30 seconden extra wachttijd zijn bovenop de leidingwachttijd (de tijd die het kost om het afgekoelde water in de leiding naar de kraan te vervangen door warm water).

De stand van de cv-pomp. Bij moderne ketels wordt de pomp automatisch geregeld. .

Kortere leidinglengte bespaart

Heeft u de mogelijkheid hang dan de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Met korte leidingen bespaar je energie. Let ook op het eventueel isoleren van je warmwater-leidingen in je kruipruimte.